Xperia PRO-I: nieuwe high-end smartphone met 1 inch beeldsensor

De Xperia PRO-I is ’s werelds eerste smartphone met een 1.0 inch beeldsensor en autofocus met fasedetectie

Sony introduceert vandaag de Xperia PRO-1 – speciaal ontwikkeld voor de hedendaagse content creators. De Xperia PRO-I combineert een 1.0 inch sensor, een 24 mm ZEISS Tessar Optics objectief, geavanceerde beeldverwerking, snelle AF (autofocus), 4K 120p video-opname en meer professionele functies in een ultradunne smartphone van 8,9 mm

Sony introduceert vandaag de Xperia PRO-1 – speciaal ontwikkeld voor de hedendaagse content creators. De Xperia PRO-I combineert een 1.0 inch sensor, een 24 mm ZEISS Tessar Optics objectief, geavanceerde beeldverwerking, snelle AF (autofocus), 4K 120p video-opname en meer professionele functies in een ultradunne smartphone van 8,9 mm.

Fotografie op professioneel niveau
Sony domineert momenteel de markt voor camera’s met verwisselbare lenzen. De knowhow van de Alpha camera-ingenieurs is ingezet bij het ontwerp van de Xperia PRO-I. Dit is ’s werelds eerste smartphone met een 1.0-type sensor met fasedetectie AF. 

De Exmor RS-sensor heeft een pixelafstand van 2,4 µm voor uitstekende prestaties bij weinig licht. Dit toestel biedt RAW 12-bits voor een perfect dynamisch bereik en dubbel diafragma (F2.0/F4.0) om eenvoudig aanpassingen te kunnen maken in de scherptediepte. Naast een 1.0 inch sensor beschikt de Xperia PRO-I over een BIONZ X for mobile beeldprocessor en een front-end LSI. Dankzij deze geavanceerde processor kan het apparaat ongekende snelheid en verbeterde beeldkwaliteit leveren onder alle omstandigheden. 

De Xperia PRO-I is voorzien van drie lenzen met ZEISS T* antireflectie-coating en een 3D iToF-sensor. De nieuw ontwikkelde 24 mm-lens maakt gebruik van ZEISS Tessar Optics. Dit objectief biedt een hoge resolutie met minder beeldvervorming, een intenser contrast en meer scherpte. De 24 mm-lens wordt aangevuld met twee andere lensopties, 16 mm en 50 mm. Dit biedt de content creator meer creatieve mogelijkheden. De 3D iToF-sensor van het apparaat berekent onmiddellijk de afstand tussen de camera en het object. Dit zorgt voor een snelle, nauwkeurige autofocus.

Daarnaast beschikt de Xperia PRO-I over 315 fasedetectie-AF-punten die 90% van het frame dekken. Dit toestel kan tot 20 fps AF/AE beelden per seconden produceren met continue AF/AE-tracking. Dit betekent dat de Xperia PRO-I objecten continu kan volgen voor een optimale scherpstelling. 

Dit kan zelfs in uitdagende situaties zoals bij een snel bewegend object. Net als de α9 II camera ondersteunt dit toestel realtime Eye-AF. Deze functie maakt gebruik van artificial intelligence (AI) om realtime het oog van een object te detecteren en verwerken. Hierdoor is het mogelijk zeer precies scherp te stellen op de ogen van het object. Eye-AF kan worden toegepast op zowel mensen als dieren. Dit toestel kan de ogen altijd volgen, zelfs als het object beweegt, als één oog bedekt is, of als een ander object in beeld komt.

Tevens biedt Sony de Photography Pro App gebaseerd op de technologie van Alpha-camera’s. Deze foto-app biedt een vergelijkbare gebruikersinterface waar Alpha-fotografen vertrouwd mee zijn. Zo biedt de app toegang tot manuele bedieningsmogelijkheden om ISO, sluitertijd, output naar RAW, etc. in te stellen.

Bij opnamen in RAW ondersteunt de Xperia PRO-I 12-bit. Dit zorgt voor een vloeiende en rijke toongradatie van de kleur zonder strepen. Photography Pro biedt ook de basismodus voor snelle toegang tot een fotografiefuncties, waaronder een aanraaksluiterknop. De Xperia PRO-I is uitgerust met een speciale ontspanknop met dezelfde sluiterschakelmodule als de Sony RX100-serie.

De Imaging Edge for Mobile App verbindt de Xperia PRO-I eenvoudig met Sony’s Alpha-camera’s. Zo is de smartphone inzetbaar als hoogwaardig monitorscherm om op afstand onder meer de compositie, focus, ISO en andere instellingen te regelen. Dit biedt de gebruiker ook de mogelijkheid om foto’s van een Alpha camera over te zetten naar de smartphone. Kleuren en tinten zijn hierdoor zeer eenvoudig en nauwkeurig te controleren. 

Geavanceerde mogelijkheden voor video-opnamen
De Xperia PRO-I levert uitstekende videoprestaties en gebruiksvriendelijke postproductiefuncties. Voor meer creatieve flexibiliteit is de Xperia PRO-I ’s werelds eerste smartphone waarmee content creators video van hoge kwaliteit kan opnemen in 4K 120 fps. De gebruiker kan snel bewegende scènes en slow-motion video tot 5x vastleggen en afspelen. 

Dit toestel is ook uitgerust met Optical SteadyShot met FlawlessEye, die de hogere leessnelheid van de beeldsensor koppelt aan het originele Sony-algoritme voor optische beeldstabilisatie. Het resultaat is uiterst vloeiende, trillingsvrije videobeelden. Xperia PRO-I is de eerste smartphone in de de Xperia-reeks die Eye AF-technologie en objecttracking biedt bij het maken van video’s. Dit geeft de gebruiker meer controle en de mogelijkheid om op het object te blijven focussen. 

Naast stereomicrofoons biedt de Xperia PRO-I een ingebouwde mono-microfoon naast de hoofdcamera. Deze biedt een heldere spraakopname terwijl andere geluiden op de achtergrond blijven. Bovendien bevat de Xperia PRO-I Sony technologie om windgeruis effectief te filteren, zowel voor stereo- als mono-microfoons.

Xperia PRO-I is tevens uitgerust met twee nieuwe videofuncties voor filmproducties. Content creators kunnen nu intuïtief instellingen zoals focus, belichting en witbalans aanpassen, zelfs tijdens het opnemen van een film. Daarnaast maakt de Xperia PRO-I gebruik van een nauwkeurige niveaumeter die per toestel is gekalibreerd. Door de toepassing “Videography Pro” toe te wijzen aan de “sneltoets” aan de zijkant van de smartphone, kan direct worden gestart met opnemen. Voor het maken van films maakt de Cinematography Pro-app gebruik van Sony’s professionele videocameratechnologie. 

Dit geeft producties een filmische look met acht verschillende kleurinstellingen geïnspireerd op de Sony’s VENICE digitale bioscoopcamera met 21:9 beeldverhouding. 

Met de Xperia PRO-I kan de content creator producties rechtstreeks bewerken en delen via het 6,5-inch 4K HDR OLED-scherm. Het delen van videobestanden is eenvoudig via een 5G-netwerk of door de Xperia PRO-I op een computer aan te sluiten via USB 3.2.

Vlog Monitor voor optimaal mobiel vloggen
Content creators en vloggers kunnen gebruik maken van de nieuwe Vlog Monitor. Deze accessoire kan gekoppeld worden met de Xperia PRO-I en biedt een beeldverhouding van 16:9 op een 3,5-inch Lcd-scherm (1280×720). Deze accessoire heeft een magnetisch afneembaar ontwerp en is eenvoudig te bevestigen en los te maken.

Door de Vlog Monitor te bevestigen kan de content creator gebruik maken van de 1.0 inch beeldsensor van de Xperia PRO-I en zichzelf filmen met een uitstekende beeldkwaliteit. Bij het fotograferen met de Xperia PRO-I en de Vlog Monitor kan tevens de GP-VPT2BT vloggrip worden ingezet. De Vlog Monitor heeft ook een 3,5 mm 3-polige microfoonaansluiting. Deze biedt de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten. Deze accessoire is uitgerust met een USB-C-poort voor het leveren van stroom vanaf een externe stroombron. Gebruikers kunnen zo opnamen maken terwijl zowel de smartphone als de accessoires van stroom worden voorzien.

Overal en altijd genieten van entertainment
De Xperia PRO-I biedt een prettige audiovisuele ervaring. Net als zijn voorganger is dit toestel uitgerust met de X1 for mobile engine die BRAVIA HDR-remasteringtechnologie toevoegt aan alles waar gebruikers naar kijken. Content via streaming ziet er levensecht uit, met meer contrast, kleur en helderheid. En dankzij de integratie van Dolby Atmos-geluid (afgestemd in samenwerking met Sony Pictures Entertainment) krijgen gebruikers een meeslepend geluidseravring via een headphone of de ingebouwde Full-stage stereoluidsprekers van de smartphone.

Dit toestel is geschikt voor het beluisteren van 360 Reality Audio dankzij de unieke hardwaredecodering. 360 Reality Audio is gebaseerd op object-based spatial audiotechnologie van Sony. Deze audiocodec maakt het voor producers en artiesten mogelijk om een 360-graden muzikale belevenis te creëren. Elementen als de positie, afstand en hoek van bijvoorbeeld instrumenten in de studio wordt meegenomen in de geluidsopnamen. Dit resulteert in een muziekbelevenis die voelt als het bijwonen van een liveconcert. Consumenten van de Xperia 1 III krijgen van Sony drie maanden gratis TIDAL Hi-Fi bij aankoop van een van beide modellen, inclusief 360 Reality Audio.

Gamers kunnen bij bepaalde titels voordeel behalen met de Xperia PRO-I. Het 21:9-display brengt spelers midden in de actie en dankzij een nieuw 120Hz display worden snel bewegende objecten helder en vloeiend weergegeven. De toevoeging van 240Hz reductie van bewegingsonscherpte garandeert dat het display 240 keer per seconde wordt bijgewerkt voor heldere beeldprestaties. De 240Hz touchscansnelheid garandeert een vloeiende gameplay en biedt een cruciaal voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Met behulp van Heat Suppression power control voedt de Xperia PRO-I de telefoonsystemen rechtstreeks. Dit vermindert thermische stress voor een gezonde batterij. De Xperia PRO-I is ook geoptimaliseerd met de Qualcomm Snapdragon Elite Gaming-processor voor superieure spelprestaties.

Prestaties en ontwerp
Hoewel de Xperia PRO-I dezelfde grote 1,0-inch beeldsensor heeft van de Sony RX100 VII compactcamera behoudt hij een slanke vormfactor. Het toestel heeft een lengte van ongeveer 6.5 in (166 mm), een breedte van ongeveer 2,8 inch (72 mm), en een dikte van ongeveer 8,9 mm. De nieuwe Xperia PRO-I is duurzaam en betrouwbaar om te voldoen aan de veeleisende behoeften van hedendaagse content creators. Het toestel heeft een matglazen achterzijde voor een authentiek cameragevoel en een gestraald metalen frame voor kracht en stijl. 

Dit toestel is water- en stofbestendig met een IP65/68-classificatie en is voorzien van Corning Gorilla Glass Victus. Dit is het sterkste Gorilla Glass met verbetering in zowel de val- als krasbestendigheid.

Met een batterij van 4.500 mAh biedt de Xperia PRO-I voldoende vermogen om de dag door te komen. De gebruiker kan het apparaat in slechts 30 minuten tot 50% opladen met de meegeleverde 30W-oplader XZQ-UC1. De oplaadtechnologieën van Xperia houden de batterij ook langer gezond, zelfs na drie jaar gebruik door te voorkomen dat het apparaat wordt overladen.

De Xperia PRO-I wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 888 5G Mobile Platform en heeft een groot intern geheugen met 12 GB RAM. Het toestel biedt 512 GB opslagruimte biedt voor foto’s, video’s en andere bestanden en ondersteuning van micro SDXC-media tot 1 TB. Het apparaat biedt geoptimaliseerde connectiviteit met de 5G of Wi-Fi 6 en analyseert voortdurend de kwaliteit van het wifi-signaal voor een optimale verbinding.

Sony introduceert tevens een stijlvolle hoes voor de Xperia PRO-I. Het ontwerp van leer is uniek en past goed bij de behuizing van de smartphone. De hoes is als “Gold” gecertificeerd door de Leather Working Group. Dit is een internationale organisatie die ernaar streeft het milieu te beschermen en tegelijkertijd leer veilig aan de consument te leveren.

Road to Zero
De Sony Group heeft een milieuplan “Road to Zero” met als streefdoel om tegen 2050 geen belasting van het milieu meer te hebben. Een belangrijk onderdeel van dit plan zijn de middellange termijn “Green Management 2025” doelstellingen (GM2025). In GM2025 is een belangrijk doel om plastic verpakkingsmaterialen volledig te elimineren in draagbare producten. Voor Xperia heeft Sony het gebruik van plastic in verpakkingen verminderd, plastic componenten geëlimineerd of ze vervangen door papieren materialen. Xperia PRO-I is de eerste Xperia die geen plastic gebruikt in de individuele verpakking. Er is volledig papier gebruikt als verpakkingsmateriaal. Sony zal blijven werken aan een nul-impact op het milieu.

Prijzen en beschikbaarheid
De Xperia PRO-I is vanaf begin december verkrijgbaar in Nederland voor € 1.899. Prijzen en beschikbaarheid van de ‘Vlog Monitor’ en ‘Style Cover Leather for Xperia PRO I worden later bekend gemaakt

Laat een reactie achter

Scroll naar boven
Scroll naar top