Sony introduceert Xperia 1 III en Xperia 5 III met zeer snel fotograferen tot 20 fps AF/AE en ’s werelds eerste variabele telelens voor smartphones

Sony introduceert vandaag twee nieuwe premium toestellen: de Xperia 1 III in 6.5-inchbeeldformaat en de zeer compacte Xperia 5 III. Beide toestellen zijn uitgerust met de belangrijkste Xperia technologieën en zijn verwerkt in een slank en stijlvol design. Met deze krachpatsers lanceert Sony wederom smartphones met extreme snelheidsprestaties voor fotografie en hoogwaardige specificaties. De 5G-compatibele toestellen zijn speciaal ontworpen voor snelheid zodat gebruikers eenvoudig content kunnen creëren en bewonderen. Alle innovaties van Xperia zijn verwerkt in deze smartphones, zoals:

 • ‘s Werelds eerste smartphone met een variabele telelens en een dual PD-sensor
 • Geavanceerde autofocus-cameratechnologie biedt 20 fps continue burstopnames met 60 keer per seconde AF/AE-tracking en Real-time Eye AF voor mensen en dieren
 • 20 fps burstopnames met 60 keer per seconde AF/AE-tracking van Sony’s Alpha-camera
 • Nieuwe AI-superresolutiezoom-technologie 
 • Geoptimaliseerde functies Photography Pro – nu uitgerust met ‘Basic Mode’ 
 • 120Hz 4K HDR-display gemaakt van Gorilla Glass Victus
 • Full-stage stereoluidsprekers – nu 40% luider dan het vorige model
 • Verbeterde Game Enhancer-functies – inclusief een nieuwe audio-equalizer, een geoptimaliseerde V.C.-microfoon en opnamefunctie met hoge beeldsnelheid
 • Stereoluidsprekers aan de voorzijde van de smartphone en nieuwe 360 Reality Audio hardwaredecodering om de geluidskwaliteit te optimaliseren
 • Toevoeging van 360 Spatial Sound – voor het upmixen van stereomuziek 
 • • 5G-connectiviteit en Qualcomm Snapdragon 888 5G Mobile Platform 
 • Verbeterde batterijlevensduur (4500mAh) en de mogelijkheid om in 30 minuten tot 50% van de capaciteit op te laden met de meegeleverde 30 W-lader
 • X1 voor Mobile gebaseerd op technologie van de BRAVIA tv’s
 • Cinematography Pro “powered by CineAlta” voor videoproducties in verschillende beeldfrequenties en diverse bedieningsmogelijkheden voor meer gebruiksgemak
 • • Creator-modus en filmopnamefunctie Cinematography Pro “powered by CineAlta” van Sony’s Professional Business Division

Scherpe beelden onder alle omstandigheden
De camera’s van de Xperia 1 II en Xperia 5 III met drie lenzen zijn ontworpen met Sony’s Alpha AF-technologie. Beide modellen beschikken over snelle, nauwkeurige continue AF voor alle lenzen en Real-time Eye AF. De Xperia 5 III is eveneens uitgerust met object tracking-technologie, zodat fotografen met een eenvoudige tik op het scherm nauwkeurige opnamen kunnen maken van bewegend object. 

De Xperia 1 III biedt geavanceerdere functies voor fotografen die streven naar perfecte beeldresultaten. Object tracking is geüpgraded met Real-time Tracking, waardoor gebruikers de meest uitdagende bewegende objecten in precieze focus kunnen vastleggen. Met behulp van AI- algoritmen en de 3D iToF-sensor om de afstand te meten, kan Real-time Tracking een object nauwkeurig detecteren en erop scherpstellen. Het toestel zal het object blijven volgen zelfs als het tijdelijk uit het zicht raakt. De Xperia 1 III ondersteunt geavanceerde fototechnologieën en is uitgerust met een ZEISS-objectief. Dit objectief is speciaal gekalibreerd voor Xperia 1 II en voorzien van ZEISS T* Coating. Dit garandeert een optimale weergave en een uitstekend contrast door weerspiegelingen te beperken.

Sony domineert momenteel de markt voor camera’s met verwisselbare lenzen. De knowhow van de Alpha camera-ingenieurs is ingezet bij het ontwerp van de Xperia 1 II en Xperia 5 III. Dit heeft ertoe geleid dat deze toestellen tot 20 fps AF/AE beelden per seconden produceren met 60 keer per seconde continue AF/AE-tracking. Dit betekent dat de Xperia 1 III en Xperia 5 III objecten continu kunnen volgen voor een optimale scherpstelling. Dit kan zelfs in uitdagende situaties zoals bij een snel bewegend object. Net als de α9 II camera ondersteunen deze toestellen realtime Eye-AF. Deze functie maakt gebruik van artificial intelligence (AI) om realtime het oog van een object te detecteren en verwerken. Hierdoor is het mogelijk zeer precies scherp te stellen op de ogen van het object. Eye-AF kan worden toegepast op zowel mensen als dieren. De Xperia 1 III en Xperia 5 III kunnen de ogen altijd volgen, zelfs als het object beweegt, als één oog bedekt is, of als een ander object in beeld komt.

Een belangrijke functie voor beide modellen is een ’s werelds eerste smartphone met een variabele telelens in combinatie met een Dual PD-sensor. Deze kan een brandpuntsafstand tot 105 mm bereiken. De toestellen beschikken tevens over een snelle autofocus dankzij de Dual PDAF-sensor. Bij het schakelen tussen 70mm en 105mm kan de scherpstelling eenvoudig worden aangepast om snel de het object in detail vast te kunnen leggen. 

De camera met drie lenzen biedt veel creatieve mogelijkheden met drie brandpuntsafstanden van: 16mm, 24mm, 70mm en 105mm. Perfect voor het vastleggen van landschappen, portretten, dieren of andere beelden. Beide modellen zijn voorzien van ZEISS-optica die speciaal is gekalibreerd voor de Xperia-smartphone. De ZEISS T*-coating draagt bij aan rendering en contrast en vermindert reflecties. 

Tevens biedt Sony de Photography Pro App gebaseerd op de technologie van Alpha-camera’s. Deze foto-app biedt een vergelijkbare gebruikersinterface waar Alpha-fotografen vertrouwd mee zijn. Zo biedt de app toegang tot manuele bedieningsmogelijkheden om ISO, sluitertijd, output naar RAW, etc. in te stellen.

De Imaging Edge for Mobile App verbindt de Xperia 1 III en Xperia 5 III eenvoudig met Sony’s Alpha-camera’s. Zo zijn de smartphones inzetbaar als hoogwaardig monitorscherm om op afstand onder meer de compositie, focus, ISO en andere instellingen te regelen. Dit biedt de gebruiker ook de mogelijkheid om foto’s van een Alpha camera over te zetten naar Xperia toestellen. Kleuren en tinten zijn hierdoor zeer eenvoudig en nauwkeurig te controleren.

Naast de mobiele App voor fotografie heeft Sony de Cinematography Pro App. Deze app van CineAlta en Cinematic is standaard voor geïnstalleerd op de Xperia 1 III en Xperia 5 III en biedt 21:9 4K HDR-producties met 24/25/30/60 fps en garandeert een prettige cinematografische opname-ervaring. De app is uitgerust met Touch AF, Metered Manual, Level Meter en verbeterde witbalansinstellingen. Dit biedt meer manuele bedieningsmogelijkheden, terwijl de unieke Intelligent Wind Filter-technologie ruis en interferentie van wind beperkt.

Deze Xperia generatie is voorzien van de nieuwe AI-superresolutiezoom. De technologie maakt gebruik van Sony’s AI-verwerking om details en definitie in beelden te herstellen, zodat de precisie niet in het gedrang komt. De Xperia 1 III en Xperia 5 III zijn ook uitgerust van de allernieuwste Optical SteadyShot met FlawlessEye, die de hogere leessnelheid van de beeldsensor koppelt aan het originele Sony-algoritme voor optische beeldstabilisatie. Het resultaat is uiterst vloeiende, trillingsvrije videobeelden.

Overal en altijd genieten van entertainment
De Xperia 1 III en Xperia 5 III zijn afgesteld voor een optimale entertainmentervaring. Beide modellen bieden gebruikers een unieke meeslepende kijkervaring, zodat ze helemaal op kunnen gaan in hun favoriete films of series. De Xperia 1 III heeft een levensecht 6.5 inch 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED-display van 120 Hz terwijl de Xperia 5 III een prachtig 6.1 inch 21:9 CinemaWide HDR OLED-display van eveneens 120 Hz. 

De Creator-modus “powered by CineAlta” is geïnspireerd op de Master Monitor-kleurreproductie van Sony’s professionele technologie. Deze biedt een perfecte kleurnauwkeurigheid met het BT.2020-kleurenpalet en 10bit Smoothing Technology. Naast de knowhow op het gebied van video heeft Sony de kennis op audiogebied ingezet. Zo is de beste audiohardware gebruikt om een echt authentieke luisterervaring te bieden in samenwerking met Sony Music Entertainment. 

De Xperia 1 III en Xperia 5 III strelen de zintuigen en bieden een prettige audiovisuele ervaring. Net als hun voorgangers zijn deze toestellen uitgerust met de X1 for mobile engine die BRAVIA HDR-remasteringtechnologie toevoegt aan alles waar gebruikers naar kijken. Content via streaming ziet er levensecht uit, met meer contrast, kleur en helderheid. En dankzij de integratie van Dolby Atmos-geluid (afgestemd in samenwerking met Sony Pictures Entertainment) krijgen gebruikers een meeslepend geluidseravring via een headphone of de ingebouwde Full-stage stereoluidsprekers van de smartphone. 

Gaming onderweg en thuis in optima forma
Gamers kunnen bij bepaalde titels voordeel behalen met de upgrades in de Xperia 1 III en Xperia 5 III. Het 21:9-display brengt spelers midden in de actie en dankzij een nieuw 120Hz display worden snel bewegende objecten helder en vloeiend weergegeven. De toevoeging van 240Hz reductie van bewegingsonscherpte garandeert dat het display 240 keer per seconde wordt bijgewerkt voor heldere beeldprestaties. De 240Hz touchscansnelheid garandeert een vloeiende gameplay en biedt een cruciaal voordeel ten opzichte van de concurrentie. 

Een andere nieuwe functie in beide modellen is de mogelijkheid om de witbalans aan te passen. Dit vermindert de belasting op de ogen biedt comfort tijdens het gamen. De nieuwe L-y raiser (low gamma raiser) maakt het eenvoudiger om tegenstanders in het donker te zien door beelddetails in donkere gebieden aan te passen en vijanden te accentueren zonder de heldere delen van het scherm te overbelichten. 

Gamers kunnen hun favoriete headset aansluiten via een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting voor meer audiokwaliteit en een minimale latency. De audio-equalizer kan voetstappen en geweerschoten versterken zodat gamers tegenstanders eerder kunnen horen aankomen. En voor gamers in teams zorgt de nieuwe V.C.-microfoon voor heldere communicatie door achtergrondgeluid te verminderen op basis van het door de gebruiker gekozen type headset. 

Fervente gamers kunnen nu game-ervaringen herbeleven dankzij opnames in een hoge beeldsnelheid tot 120 fps. Wat ze ook spelen, R.T. Record (Rewind time record) neemt automatisch 30 seconden aan gamebeelden op. Gamers kunnen dus eenvoudig terugspoelen en belangrijke momenten in de game vastleggen en online delen met vrienden en medespelers. 

Ten slotte zijn de gaming-prestaties gegarandeerd dankzij de ingebouwde Heat Suppression power control (H. S. power control). Door het telefoonsysteem rechtstreeks van stroom te voorzien, in plaats van de batterij op te laden, wordt de thermische druk op de handsets verminderd en wordt oververhitting voorkomen. 

Films maken zoals de professionals 
Cinematography Pro “powered by CineAlta” biedt meer keuze voor producties met dramatische, cinematografische creaties in slow motion in een 4K HDR 120fps filmopname. De toestellen bieden 5x slow motion en afspelen op 24fps. Tevens zijn opnames in een 21:9 beeldverhouding bij 24/25/30/60 fps mogelijk voor een grotere filmische expressie. De app is uitgerust met Touch AF, Metered Manual, Level Meter en verbeterde witbalansinstellingen. Dit biedt uitgebreide handmatige bedieningsmogelijkheden en de unieke Intelligent Wind Filter-technologie beperkt ruis en interferentie.

Nieuwe functies in beide modellen zijn onder andere resem UI-verbeteringen voor filmmakers. Dit helpt gebruikers voor het optimaliseren van de workflow. Dit bijvoorbeeld om eenvoudig te controleren hoeveel vrij geheugen er nog is en hoeveel opnametijd er nog beschikbaar is. Content creators kunnen ook gemakkelijk controleren welke parameters ze voor een bepaalde clip hebben gebruikt. Deze zijn vervolgens eenvoudig voor andere projecten te gebruiken. De parameterdetails van elke clip omvatten nu resolutie, FPS, look, lens, stabilisator, WB, ISO, sluiterhoek/-snelheid, focus en geluidsniveau. 

Geluid afspelen zoals de artiest het bedoeld heeft 
De Xperia 1 III en Xperia 5 III zijn geschikt voor het beluisteren van 360 Reality Audio dankzij de unieke hardwaredecodering. 360 Reality Audio is gebaseerd op object-based spatial audiotechnologie van Sony. Deze audiocodec maakt het voor producers en artiesten mogelijk om een 360-graden muzikale belevenis te creëren. Elementen als de positie, afstand en hoek van bijvoorbeeld instrumenten in de studio wordt meegenomen in de geluidsopnamen. Dit resulteert in een muziekbelevenis die voelt als het bijwonen van een liveconcert. Consumenten van de Xperia 1 III en Xperia 5 III krijgen van Sony drie maanden gratis TIDAL Hi-Fi bij aankoop van een van beide modellen, inclusief 360 Reality Audio. 

Entertainmentliefhebbers kunnen voortaan genieten van optimale geluidskwaliteit via de stereoluidsprekers aan de voorzijde van het toestel. Tevens heeft Sony de 3,5 mm-hoofdtelefoonaansluiting geïntegreerd. Dankzij significante audiotuning werd crosstalk beperkt tot een onhoorbaar niveau van 20 dB – meer dan 90% lager dan bij USB-C-hoofdtelefoonaansluitingen.

Uiteraard is ook de draadloze verbinding met deze nieuwe toestellen optimaal. Naast High-Resolution en High-Resolution Wireless Audio hebben de toestellen DSEE Ultimate. Deze nieuwe technologie maakt gebruik van AI om de audiofrequentie en bit rate automatisch te verbeteren in realtime, waardoor elk nummer een hoge resolutie benadert. Dit werkt zowel met bedrade als met draadloze koptelefoons, en met lokale of streaming muziek. 

Als de muziekbron die wordt beluisterd 2-kanaals stereo is, komt het nieuwe 360 Spatial Sound in actie. Hiermee kunnen de Xperia 1 III en Xperia 5 III stereotracks upmixen tot een meeslepende geluidservaring, in realtime. De technologie werkt met lokale audiobestanden en streamingdiensten om de luisterervaring verder te verbeteren.

Gebruikers kunnen tevens genieten van hoge kwaliteit audio via de Full-stage stereoluidsprekers aan de voorkant of tijdens het luisteren met een headphone. Dit kan draadloos of via de 3,5 mm-aansluiting. De Full-stage stereoluidsprekers zijn aan de voorzijde van de telefoon geplaatst om het geluidsveld effectief te reproduceren. Exclusief voor de Xperia 1 III zijn de speakers nu 40% krachtiger dan bij het vorige model. Dit is te danken aan een nieuwe luidsprekerkaststructuur. Deze heeft een nieuw ontwerp om zowel de geluidsdruk te verbeteren als trillingen te elimineren. Het geluidsvolume via de audio-uitgang (via de 3,5 mm audio-aansluiting) is ook met ongeveer 40% verbeterd, terwijl de geluidskwaliteit is geoptimaliseerd met minder vervorming bij het maximale uitgangsniveau.

Het maximale uit 5G
De 5G-compatibele Xperia 1 III en Xperia 5 III zijn ontworpen voor snelheid. Door 5G- en Wi-Fi-connectiviteit met het nieuwste Qualcomm Snapdragon 888 5G Mobile Platform te combineren, legt de volgende generatie Xperia de lat hoger voor smartphone-prestaties. Dit is te danken aan de Qualcomm Kryo 680 CPU die 25% hogere prestaties mogelijk maakt en de Qualcomm Adreno 660 GPU die 35% snellere grafische rendering levert dan de vorige generatie.

Dankzij slimme connectiviteit wordt via Xperia’s deep learning-technologie gebruik gemaakt van Sony’s Neural Network Libraries en worden wifi-signalen geanalyseerd om in de nabije toekomst connectiviteitsproblemen te voorspellen. De Xperia 1 III en Xperia 5 III beoordelen de kwaliteit van de beschikbare wifi-signalen voordat er verbinding wordt gemaakt. Als de kwaliteit van de wifi-verbinding verslechtert, worden in plaats daarvan mobiele gegevens gebruikt. 

Met een batterij van 4.500mAh bieden beide modellen ruim voldoende stroom om gebruikers de hele dag door te laten gaan. Sony levert tevens een aantal oplaadfuncties om het gebruiksgemak te maximaliseren en de batterijduur te verlengen. Als de batterij een boost nodig heeft, kan deze in slechts 30 minuten tot 50% worden opgeladen met de meegeleverde oplader XZQ-UC1. Bovendien kan met Xperia Adaptive Charging de levensduur van de batterij in beide modellen worden verlengd met tot drie jaar (in plaats van twee jaar in eerdere modellen). Xperia Adaptive Charging houdt de telefoon tijdens het opladen in de gaten om te voorkomen dat de batterij overbelast raakt.

Tot slot biedt de Xperia 1 III een functie voor draadloos opladen en delen van de batterij. Het toestel kan worden aangesloten op een draadloze lader om de batterij gemakkelijk op te laden. Dankzij de functie voor gedeeld gebruik van de batterij kan het toestel ook worden gebruikt als oplaadstation voor andere apparaten.

Strak ontwerp met oog voor functionaliteit
Zowel de Xperia 1 III als de Xperia 5 III zijn robuust vormgegeven. De Xperia 1 III combineert hoogwaardige materialen met een gedurfd en opvallend ontwerp. Van het matglas aan de achterzijde tot het gestraalde metalen frame. Ook is het display voorzien van Corning Gorilla Glass Victus, het sterkste Gorilla-glas tot nu toe, met verbeterde prestaties bij vallen en krassen. 

De Xperia 5 III is uitgerust met Corning Gorilla Glass 6 aan de achterzijde en het display is afgewerkt met een slanke spiegelglazen afwerking en een robuust metalen frame. Voor nog meer gemoedsrust zijn beide modellen ook voorzien van IP65/68 waterbestendigheid en bescherming tegen stof.

Voor de multitaskers zijn beide modellen voorzien van een upgrade van de multivensterfunctionaliteit. Met de pop-upvensterfunctie kunnen gebruikers eenvoudig een nieuwe taak afhandelen en daarna direct verder gaan met waar ze mee bezig waren. 

En last but not least, wanneer gekoppeld met een hoofdtelefoon van Sony, kunnen gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot de Sony | Headphones Connect-app via het nieuwe Side Sense-menu voor een snelle connectiviteit.

Accessoires
Beide modellen zijn verkrijgbaar met een nieuwe en verbeterde antibacteriële stijlhoes. Ontworpen met het oog op duurzaamheid, hebben de hoezen een ingebouwde standaard om horizontale plaatsing te ondersteunen en een comfortabele kijkervaring te bieden. Ze zijn ook gecoat met antibacterieel materiaal dat een beschermingsgraad tot 99,9% heeft.

Een compacte lader van 30 W is ook verkrijgbaar en beschikt over USB-C-voeding. Deze nieuwe lader is veilig ontworpen voor bescherming tegen oververhitting en is gecertificeerd met PPS-ondersteuning (Programmable Power Supply) om de impact van warmte te verminderen.

Beschikbaarheid
De Xperia 5 III en Xperia 1 III zijn vanaf het begin van de zomer leverbaar in de Benelux. De Xperia 5 III is verkrijgbaar in de kleuren zwart en groen. De Xperia 1 III is verkrijgbaar in de kleuren mat zwart en paars. Beide toestellen worden uitgerust met Android 11. Adviesprijzen worden later bekend gemaakt.

Meer informatie vind je op Sony.nl

Laat een reactie achter

Scroll naar boven
Scroll naar top